Skifte til sommerdæk og vinterdæk

Åbningstider: Mandag – Torsdag: 07.30 – 16.00. Fredag: 07.30 – 15.00. Lørdag – Søndag: Lukket

Hvornår skal man skifte til sommerdæk og vinterdæk?

Det kan altid være svært at vide, hvornår man egentlig skal skifte fra sommerhjul til vinterhjul og omvendt. Der er i Danmark ingen lovgivning omkring, hvornår man skal bruge vinterhjul og sommerhjul, men der er stadig nogle generelle regler man bør følge, når det kommer til dækskifte.

Hvornår skal man bruge sommerdæk?

Generelt bør man skifte til sommerdæk, når temperaturen er over 7°C hele døgnet. Dette kan variere fra år til år, men er generelt omkring midt til slut april. Her er det generelt sikkert at skifte til sommerhjul, da chancen for isglatte veje er meget lav.

Hvornår skal man bruge vinterdæk?

I modsætning til sommerdæk, så skal man generelt have vinterdæk på, når temperaturen kommer under 7°C hele døgnet. Tidspunktet dette sker kan også variere fra år til år, men er generelt omkring slut oktober eller start november. Her er det vigtigt at skifte til vinterhjul, da chancen for isglatte veje er højere på denne tid. 

Fordele ved at bruge sommerdæk i varmt vejr

Det er vigtigt at skifte til sommerdæk, fordi de er specielt designet til varmt vejr. Sommerhjul har en anden gummiblanding end vinterhjul, hvilket gør, at de giver bedre vejgreb på tørre og våde veje. De har også et specialdesignet trådmønster, som sikrer høj stabilitet og optimal udnyttelse af brændstof ved sommertemperaturer. Af denne grund er det også farligt at køre på sommerdæk om vinteren, da de ikke kan få samme vejgreb i koldt vejr på glatte veje.

Fordele ved at bruge vinterdæk i koldt vejr

Vinterdæk er lavet med en blødere gummiblanding end sommerdæk. Dette er gjort for at vinterdækkene har en større berøringsflade på vejen, hvilket sikrer bedre kørselsforhold i vinterføre. Udover dette bevarer den blødere gummi også nemmere sin smidighed ved lavere temperaturer. Vinterhjul har også et slidbanemønster, som er opbygget af gummiblokke, der er opdelt i lameller. Dette gør både vinterhjul selvrensende samt gør det muligt at overføre flere bremsekræfter fra hjulene til vejen. Vinterdæk har en væsentligt lavere bremselængde end sommerdæk i koldt vejr.

Ligesom man ikke skal køre med sommerdæk om vinteren, så skal man ikke køre med vinterdæk om sommeren. Vinterhjul bliver slidt væsentligt hurtigere i varmt vejr på tørre veje, da den blødere gummiblanding ikke er lavet til kørsel om sommeren. Udover dette er bremsetiden også længere for vinterdæk om sommeren.

Tjek dækkene før montering

Før montering af sommerhjul på dit køretøj, er det afgørende at foretage en grundig inspektion. Dette indebærer at undersøge dækkene for snavs, der kan være blevet indlejret såsom sten eller søm, hvilket kan resultere i punktering efter montering.

Glem heller ikke at tjekke mønsterdybden på din sommerdæk. Er mønstret under 3 mm, kan det være en klog idé at købe nye dæk for at sikre optimal ydeevne og sikkerhed. Ifølge loven kan du dog køre med sommerdæk ned til 1,6 mm dækmønster.

Få lavet hjulskifte hos Bilcentret Værksted i Middelfart

Bilcentret A. Nielsen er dit lokale værksted i Middelfart. Hvis du bor i Middelfart eller omegn og gerne vil have foretaget dækskifte på din bil, så bestil en tid og så hjælper vi dig til en god pris.

Hvis du har nogle spørgsmål eller lignende til os, kan du ringe på telefon 64 41 99 01.